Consequens met adventsconcert

Ruinerwold

08 dec 2017

Van 20.30 uur

Plaats: Bartholomeuskerk

Ruinerwold

Op vrijdag 8 december verzorgt het ensemble Consequens in de Bartholomeuskerk van Blijdenstein (bij Ruinerwold) een adventsconcert waarin drie prachtige cantates centraal staan. Voor de cantate ‘Nun komm’ der Heiden Heiland’ (BWV 61) nam Johann Sebastian Bach de gelijknamige Lutherse koraalmelodie  als uitgangspunt. Deze melodie wordt gedurende het concert in verschillende zettingen uitgevoerd.

De tweede adventscantate die zal klinken is ‘Kommst du Licht der Heiden’ van Dietrich Buxtehude, organist van de Mariakerk in Lübeck en inspiratiebron voor Bach. De beide cantates hebben een vergelijkbare, lichte bezetting voor zangstemmen, strijkers en basso continuo en dragen een zeer opgewekt karakter.

Het concert wordt afgesloten met Buxtehudes vijfstemmige cantate ‘Du Friedefürst, Herr Jesu Christ’. De cantates worden verbonden door verrassende koraalbewerkingen en aangrijpende a capella polyfonie van Johann Hermann Schein en Orlando di Lasso. Zo worden twee eeuwen muziek rond de geboorte van Christus in één uur tot een geheel gesmeed.

 
Consequens is samengesteld uit leden van vocaal ensemble Sequens, aangevuld met twee gastzangers, een strijkersensemble en orgel. Een jaar geleden gaf het ensemble een al even verrassend concert in Blijdenstein met muziek van Buxtehude, Böhm en Bach in het kader van de laatste zondag van het kerkelijk jaar.

De aanvang in Ruinerwold, op vrijdagavond 8 december, is 20.30 uur.
Toegang € 12,50.

 

wat is dit?