Oranje Strik cultuuronderwijs De Wolden

Een nieuwe Koning op 30 april is voor De Wolden aanleiding geweest om cultuuronderwijs op de basisscholen en de monarchie aan elkaar te verbinden.

Project
De cultuurcoach heeft samen met twee cultuurcoördinatoren van twee basisscholen gewerkt aan een project om kinderen van basisscholen te betrekken bij de ‘Oranje-ontwikkelingen’. Verschillende disciplines van het cultuuronderwijs komen hierin aan bod. Het project ontving De Oranje Strik via burgemeester Roger de Groot.

Annet Wind uit De Wijk, met schrijver Kees Opmeer

Annet Wind uit De Wijk, met schrijver Kees Opmeer

Boek
Kees Opmeer is gevraagd een boek te schrijven over de ‘Kroning van de Koning’. Het verhaal speelt zich af in De Wolden en is verbonden met de Koninklijke Familie. Het boek ‘De prins op het witte paard’ is geschreven voor kinderen uit groep 5 t/m 8 en wordt aan deze leerlingen uitgereikt in de week voorafgaande aan de kroning.

Leon Jonkman uit Zuidwolde met boek 'De prins op het witte paard'

Leon Jonkman uit Zuidwolde met boek 'De prins op het witte paard'

Tekeningen
Kinderen uit De Wolden hebben meegewerkt aan het boek door tekeningen te maken. Veel tekeningen zijn gebruikt in het boek. De twee winnende tekeningen sieren de voorkant en achterkant en zijn gemaakt door Leon Jonkman uit Zuidwolde en Annet Wind uit De Wijk.

Inspiratiemap
Voor leerkrachten van alle basisscholen is een inspiratiemap samengesteld door de cultuurcoach en de cultuurcoördinatoren. In deze map informatie, werkbladen en voorbeelden van creatieve lessen.

Lied
Een speciaal kroningslied is verwerkt in het boek ‘De prins op het witte paard’. Dit lied is gezongen door alle leerlingen van de basisscholen gezongen op maandag 22 april, bij de presentatie van het boek. De liedtekst is geschreven door Lucien Oetsen, Frank Boerrigter schreef de muziek.

Bibliotheken
Er zijn in totaal 48 kindertekeningen ingeleverd. Deze tekeningen zijn in mei te bewonderen in de bibliotheken van De Wolden.

Oranje Strik
De Oranje Strik is in het leven geroepen door het Nationaal Comité Inhuldiging en wordt uitgereikt als erkenning en waardering voor activiteiten rondom de inhuldiging.

wat is dit?