Chacota zingt het Stabat Mater en Salve Regina

08 mrt 2020

Van 15.00 uur

Plaats: Kerk Blijdenstein

Ruinerwold

Concert vrouwenkoor Chacot

Chacota zingt het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti en het Salve Regina van G.B. Pergolesi op zondag 8 maart om 15:00 in het kerkje van Blijdestein in Ruinerwold. Ondersteund door twee violisten Saron Houben, Sara de Vries, de celliste Josien de Vries en organist Wietse Meinardi worden deze twee werken uitgevoerd in een concert van een klein uur.

Het tweestemmige Salve Regina klinkt als eerste, gezongen door alleen de vrouwenstemmen. Giovanni Battista Pergolesi schreef dit korte werk voordat hij zijn zeer bekende Stabat Mater componeerde. Het is duidelijk te horen dat hij motieven uit het Salve Regina terug heeft laten komen in zijn Stabat Mater. Zodoende klinkt het Salve Regina als een soort voorbode voor het meesterwerk wat hij later, vlak voor hij stierf, op 26 jarige leeftijd, schreef.

Daarna klinkt het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti, speciaal gecomponeerd in 1724 voor de monniken van een franciscaner orde in de buurt van Napels. Het was een arme orde dus het moest uitgevoerd kunnen worden met een kleine bezetting. Dat werden twee vrouwenstemmen, 2 violen en basso continuo. Tot 1736 werd dit werk ieder jaar op goede vrijdag uitgevoerd. De tijden veranderden en de monniken wilden iets nieuws. Zij vroegen aan G.B. Pergolesi om een nieuw en moderner Stabat Mater te schrijven maar wel in dezelfde eenvoudige bezetting. Dat deed hij, grotendeels op zijn sterfbed. Maar Pergolesi had goed geluisterd naar zijn voorganger, veel melodische en ritmische elementen vind je terug in beide werken. In het Stabat Mater van A. Scarlatti hoor je dat van zijn opvolger aankomen hoewel de stijl uit een eerdere tijd komt.  Zodoende is het Stabat Mater van Pergolesi voortdurend op de achtergrond aanwezig, zonder dat het daadwerkelijk klinkt.

Het werk van A. Scarlatti  bestaat uit 18 delen. De 5 duetten worden gezongen door het vrouwenkoor en alle solodelen door solisten. Voor de afwisseling, de aanvulling en voor vergroting van de dramatiek is er gekozen voor mannenstemmen in de solo`s . Zodoende zingen Han Warmelink, tenor en Michiel de Vries, bas, de andere 13 delen.

Toegang €10,- , kinderen €2,-.      Reserveren bij Marieke Gerritsen 06 20 55 83 15

 

 

wat is dit?