Alle bibliotheken tot 6 april gesloten

Maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus
In navolging van de richtlijnen van de Nederlandse overheid het besluit genomen dat alle Drentse bibliotheken vanaf maandag 16 maart gesloten blijven voor alle publiek. Dit duurt in ieder geval tot maandag 6 april.

De bibliotheken van Biblionet Drenthe starten met een bijzondere service voor hun klanten: medewerkers van bibliotheken stappen op de fiets of in de auto om de gereserveerde materialen bij de klanten thuis te bezorgen.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De Tamboer en Ogterop hebben alle voorstellingenin maart afgfelast. Dit geldt waarschijnlijk ook voor veel van activiteieten op deze site.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De gerestaureerde Meule van Wassens in Zuidwolde is elke zaterdagochtend van 9 tot 12 uur open voor publiek. Molenaars en vrijwilligers geven dan uitleg over de werking van de molen en over het restauratieproject. Zie ook www.demeulevanwassens.nl

Officiële Opening op zaterdag 21 maart, 14.30 uur is uitgesteld.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Een hedendaagse theaterproductie gebaseerd op de ware geschiedenis van de moord op Mina Koes nabij het Zwarte Gat in Zuidwolde. Door Jan Veenstra herschreven, onder regie van Rob van der Ree en muzikale leiding van Reinier Havinga.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De  Moord bij Het Zwarte Gat, het verhaal van toen …

Het is zondag 29 mei 1881. Mina Koes, 31 jaar oud, werkt als dienstmeisje op een boerderij in Schottershuizen, een streek ten zuiden van Zuidwolde. Op deze zondagochtend gaat ze op pad. Te voet. Om haar ouders te bezoeken die op De Tippe wonen, achter Drogteropslagen. Zo’n kleine twee uur lopen.Vader is ziekelijk en daarom neemt Mina een deel van haar loon mee om aan haar ouders te geven.

De snelste weg naar De Tippe is over de uitgestrekte heide van het Schotterseveld. Maar Mina komt nooit aan bij haar ouders. De volgende ochtend wordt ze met doorgesneden keel gevonden, niet ver van de veenplas Het Zwarte Gat. Alles wijst op een roofmoord.

Onder leiding van de burgemeester starten de veldwachters een onderzoek. Maar ze tasten in het duister. Gegoede burgers uit Zuidwolde loven daarom een premie uit van 250 gulden. Er komen verschillende tips binnen. Er worden mannen opgepakt. In Breda, in Noordwolde en, na wilde geruchten in de buurt, in Kerkenveld. Maar geen van allen blijkt de dader. De echte moordenaar zou waarschijnlijk ook nooit zijn gevonden als Hendrikje, de vrouw Remmelt van der Hulst uit Dedemsvaart, was blijven zwijgen.

Al op de dag na de moord, als iedereen in rep en roer is, heeft ze bange vermoedens. Ze zijn straatarm. Zij en haar zoontje lijden vaak honger. En als er al eens geld is, verzuipt Remmelt het. Maar nu is hij nota bene met een paar mooie damesschoenen thuisgekomen. En flink wat etenswaren. Hoe kwam hij aan het geld daarvoor? Als hij haar later ook nog twee gouden oorijzerkroontjes laat verkopen, weet ze het zeker. Maar hoe slecht hun huwelijk ook is, ze houdt haar kiezen bijna tweeënhalf jaar op elkaar. Pas als Remmelt hen in de steek laat, begint ze te praten. Remmelt wordt opgepakt. En… op aandrang van een boerin bij wie hij ooit heeft gewerkt, bekent hij de moord.

Hij krijgt 20 jaar gevangenisstraf, die hij uitzit in Leeuwarden. Na zijn vrijlating wordt hij landloper en veedief. Dus opnieuw veroordeeld. In de nacht van 14 november 1916 treft men hem stervend aan in een oude schaapskooi bij Vriezenveen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

 

wat is dit?