Expositie Maartje I Jansen - Momenten en herinneringen

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 11:02

Expositie Maartje I Jansen, Momenten en herinneringen, nu te bezoeken in het gemeentehuis in Zuidwolde

In de prachtige schilderijen van Maartje I Jansen vangt zij momenten. Ze laat zich leiden door impressies en gebeurtenissen en werkt verder op het gevoel dat ze losmaken. Soms ook gedachtestromen die volgen op wat ze heeft gezien. Zoals het genot van paardenbloemen die vaak alleen in de berm staan te bloeien. Voor Maartje zijn dat zonnetjes in het gras die met andere bermverbannelingen zoals brandnetels en zuring een heerlijk wild boeket vormen. Door ze te tekenen krijgen ze van Maartje het podium dat ze verdienen.

Schilderijen in het gemeentehuis

Maartje I Jansen: “In deze expositie zijn er twee toonaangevende herinneringen. De eerste aan mijn beste vriendin van toen we een jaar of 10 waren en op een warme dag haar tuin onveilig maakten met ons watergevecht. De andere is een herinnering aan een bepaalde wandeling. Ik vind het boeiend om te zien hoe de op zichzelf staande werken naast elkaar weer een nieuw verhaal vertellen.”

Het verdwalen op een onbekende plek, vervolgens moeten schuilen onder een dikke boom en alle pracht dat je dan plots pas opvalt. Dit is een verzameling van herinneringen aan wandelingen door vochtige herfstbossen.

Materiaal

Maartje I Jansen: “Ik houd van vrijheid in het materiaalgebruik. Al is verf veruit mijn favoriet. Ik vind het heerlijk om vanuit vlekken te werken die ik daarna opbouw tot vormen. Soms kan ik me beter uiten in ander materiaal zoals grafiet, vet krijt, grafische technieken of nog een stap moderner: video.

Natuur

Ik ben verliefd op de wonderlijke vormen en bewegingen die ik om mij heen zie in de natuur. Hoe de wind de boomkronen doet dansen of hoe het zeewier met het ritme van de golven kronkelt tussen de stenen. Ik zie het als een uitdaging die dynamische ervaringen te vangen in stilstaand beeld en zo te kunnen delen met mensen die er misschien helemaal niet zo bij stilstaan.”

U bent van harte uitgenodigd een kijkje te nemen bij deze nieuwe expositie in het gemeentehuis in Zuidwolde. Het werk van Maartje I Jansen is t/m 19 april te bewonderen tijdens kantooruren.

Voor meer informatie kijkt u op: www.maartje-i-jansen.nl

 

Bermverbannelingen, schilderij Maartje I Jansen