Dit schooljaar (2023-2024) startte Cultuur Carrousel De Wolden. Alle 1830 leerlingen in de gemeente doen mee aan dit nieuwe culturele programma. Ze gaan tijdens hun basisschoolperiode naar theatervoorstellingen, volgen culturele workshops en doen erfgoedactiviteiten. Een verrijking van het cultuuronderwijs in De Wolden waar we heel blij mee zijn. Op vrijdag 12 januari is het logo van de Cultuur Carrousel onthuld. Dat gebeurde op CBS De Heidevlinder in Zuidwolde, door en voor leerlingen van groep 4/5, samen met Arjen Frijlink van Nuver Works, de ontwerper en ontwikkelaar van het logo. Wethouder van cultuur Albert Haar en journalist Peter Nefkens waren erbij.

De Cultuur Carrousel draait inmiddels op volle toeren. Dit jaar staan de theatervoorstellingen Stem Kwijt van Het Houten Huis en het Noord Nederlands Orkest voor groep 3 en 4 en Vinnie van Peergroup voor groep 7 en 8 op het programma. De erfgoedbezoeken gaan naar de Schaapskooi in Ruinen, de Barak Linde in Zuidwolde, de Karstenhoeve in Ruinerwold en museum De Wemme in Zuidwolde. De leerlingen van groep 5 en 6 van alle scholen maken dit jaar samen het boek ‘Paleis De Wolden’, aansluitend bij streekprogramma Wiede Wold. Voor groep 1 en 2 is een erfgoedleskist ontwikkeld rond het prentenboek Het Nieuwe Oude Huis. Deze leerlingen maken daarnaast met hun klas een eigen audioboek.

Cultuurcoach Inge Sterken van gemeente De Wolden en adviseur cultuureducatie Liesbeth Klok van CultuurKlik stelden het programma samen, in overleg met de interne cultuurcoördinatoren van de scholen.