Kamerkoor Next - Vrienden Blijdenstijn

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 13:30

Op 5 maart a.s. organiseert de Stichting “Vrienden van Blijdenstein” hun eerste concert van 2023 in de NH kerk te Ruinerwold. 

Aanvang 15.30 uur. Kaarten € 18,00 p.p. / Vrienden van Blijdenstein € 16.50 reserveren via joke.vd.veen@home.nl

 

Kamerkoor NEXT o.l.v. Fokko Oldenhuis.

Muziek van Hildegard von Bingen, Jean Mouton, Carlo Gesualdo, Francis Poulenc, Olivier Messiaen en Ton de Leeuw

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? En welke functie heeft de stilte in muziek? In aanloop naar de paastijd, al eeuwenlang een periode van bezinning en reflectie, verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte. Van de verstilde harmonieën van Olivier Messiaen tot de Cinq Hymnes van Ton de Leeuw: Apaise ton âme et contemple cette splendeur en silence - kalmeer de ziel en aanschouw deze pracht in stilte.

In dit a-capellaprogramma o.l.v. Fokko Oldenhuis figureren componisten die zich elk op hun eigen manier lieten inspireren door de stilte. Zo schreven zowel Gesualdo, enfant terrible van de Renaissance, als de Franse Poulenc een serie motetten op teksten voor de Stille Week. In Messiaens O sacrum convivium klinken verstilde harmonieën die langzaam over elkaar heen schuiven, waardoor een prachtig klankenpalet ontstaat. Een hoogtepunt in het programma zijn de twee delen uit de Cinq hymnes van Ton de Leeuw - een muzikale zetting van teksten van Kabir Das, een 15e-eeuwse Indiase dichter, die oproept om met meditatie en contemplatie het mystieke zichtbaar te maken.

Kamerkoor NEXT

Kamerkoor NEXT is een koor met jonge, ambitieuze zangers die op hoog niveau samen musiceren. De groep werd in 2015 opgericht en staat nog steeds onder leiding van vaste dirigent Fokko Oldenhuis. Het koor brengt afwisselende en uitdagende programma’s met uiteenlopende muziek ten gehore in thuisstad Utrecht en daarbuiten. Hiervoor werkt NEXT regelmatig samen met professionele musici en hedendaagse componisten, maar ook met artiesten uit andere disciplines, zoals dansers en schrijvers.

Tot de eerdere projecten van Kamerkoor NEXT behoren onder andere een concertreeks met Jan Terlouw, een cross-overconcert met dansersduo Youri & Marie en een concert in een quizvorm rondom de viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht. NEXT was onderdeel van een internationaal korenfestival in Kroatië en het Festival Nieuwe Muziek in Utrecht, is te gast geweest bij Podium Witteman en te horen geweest op Radio 1 en Radio 4.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.