De Drentse Vlaggenhijsers

Gepubliceerd op 4 september 2023 om 13:21

Wanneer is het moment dat je denkt, ik ga de Drentse vlag hijsen? Wie is de Drent die dit doet? En wat is dat, dat Drent zijn? 

Dat zijn vragen die filmmaker Okki Poortvliet, theatermaker Hans van der Werf en vormgever Vera Vos stelden. Dus gingen ze heel Drenthe door, de provincie waar ze alle drie opgroeiden om zoveel mogelijk verhalen van de Drentse Vlaggenhijsers te verzamelen.

Ze maakten een documentaire over 'De Drentse Vlaggenhijsers' en Hans van der Werf schreef een theaterstuk, die in September op verschillende locaties in Drenthe te zien is. 

Niet alle Drenten in de documentaire zijn meteen een open boek. Er wordt hardop positief gesproken, maar als er iets gezegd wordt wat iets minder positief is, dan wordt dat bijna gefluisterd. Je houdt de zware verhalen voor jezelf, daar zit je een ander mee in de weg. Je moet gewoon deurdoen.

De theatervoorstelling is een kennismaking met het leven van drie jonge mannen in het Drentse landschap. Je kiest vooraf een speler (jongen) uit en wandelt met hem van scene naar scene op de unieke locaties in Drenthe. De voortelling gaat namelijk over het leven van 3 jonge Drenten die zichzelf leren kennen in Drenthe.  Is dit de plek waar ik wil blijven en  waarom dan wel? Is alles wat mij over mezelf verteld is waar? Mag ik als Drent eigenlijk wel groot dromen? En wat gebeurd  er als je alles in je dorp al gezien hebt, als je allang weet hoe alles werkt. Waar haal je dan je spanning vandaan? Deze voorstelling is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 

Regie: Hans van der Werf

Productie/PR/vormgeving: Okki Poortvliet & Vera Vos 

Dramaturg: Karijn van Wijk 

Hoofdrolspelers:

Rik van den Top als Menno

Sem Donkers als Simon 

Nick Kamerling als Harm

 

Speeldata:

  • 8 & 9 September (19.30) Gemeente De Wolden bij Het Bovenveen, Echten (Ruinerweg 12 - 7932 PD Echten) (9 september vooraf een lokaal diner te boeken bij Het Bovenveen) 
  • 21 & 22 September (19.30) Gemeente Coevorden bij Food in the Wood, Schoonebeek/Coevorden (Katshaarweg 4, 7742 PK Coevorden)
  • 29 & 30 September (19.30 en 14.30) Gemeente Emmen bij de Schaapskooi Bargerveen, Weiteveen (Ambachtsweg 4, 7765 BX Weiteveen)

Tickets zijn te bestellen via: www.dedrentsevlaggenhijsers.nl 

dedrentsevlaggenhijsers@gmail.com