Expositie Mieke de Boer in gemeentehuis Zuidwolde

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 11:39

Expositie Mieke de Boer, quiltster en liefhebber van textielkunst, nu te bezoeken in het gemeentehuis in Zuidwolde

Mieke de Boer vond textiel als kind al leuk, ze keek graag toe wanneer haar moeder naaide. Breien heeft ze geleerd van haar tante toen ze 6 jaar oud was.

Op latere leeftijd heeft ze de aktes K en U behaald, waarmee ze bevoegd was om les te geven in textiele werkvormen. Dat heeft ze enkele jaren gedaan.

Bij deze opleiding maakte Mieke kennis met alle technieken op textielgebied; naaien, breien, haken, frivolité, weven, patchwork, quilten en meer. Heel erg boeiend en leerzaam.

Vooral het patchwork en quilten sprak haar erg aan en daar is ze later, toen ze geen les meer gaf, maar begeleider was op o.a. een weverij (Visio, instelling voor visueel- en verstandelijk beperkte mensen) mee verder gegaan.

Mieke is bezig met patchwork en quilt sinds 1987, eerst traditioneel, heel goed om de technieken te leren, later meer en meer richting art-quilten. “Maar af en toe een leuke beddenquilt maken voor onszelf, de kinderen en kleinkinderen vind ik ook nog steeds erg mooi om te doen.” aldus Mieke.

Van 2009 tot en met 2021 was Mieke lid van “Duikvlucht”, een quiltgroep in Groningen o.l.v. Dineke Ugen, waar zij veel bijzondere technieken leerden, met verschillende en “aparte” materialen te werken, zoals papier, “gekke” stoffen. etc. De groep bestaat nog steeds en de deelnemers zijn nu om de beurt “lesgeefster”. Het is heel stimulerend om in een kleine groep elkaars werk te bekijken, te beoordelen en er weer heel veel inspiratie uit te halen. De inspiratie haal Mieke ook uit het bezoeken van tentoonstellingen op dit gebied. Ook museumbezoek kan een inspiratiebron zijn.

Mieke heeft ook Master Classes gevolgd bij enkele gerenommeerde quiltsters.

Ook heeft ze diverse workshops in verschillende technieken, gegeven door professionele quiltsters uit binnen- en buitenland, bezocht.

Af en toe verft Mieke haar eigen stoffen, die ze dan weer gebruik in quilts.

U bent van harte uitgenodigd een kijkje te nemen bij deze nieuwe expositie in het gemeentehuis in Zuidwolde. Het werk van Mieke de Boer is t/m 7 februari 2024 te bewonderen tijdens kantooruren.

Mieke: “Ik vind het erg leuk in “mijn gemeentehuis” te kunnen exposeren en ik hoop dat iedereen ervan kan genieten.”