Mina Koes - de moord bij het zwarte gat

Gepubliceerd op 3 mei 2022 om 09:31

DIT JAAR GAAT ‘T ECHT GEBEUREN!

Terug naar 1881: op de zondag voor Pinksteren, 29 mei 1881, loopt de dan 31-jarige Mina Koes over een heidepad door het Schotter- en Linderveld, ze is op weg naar haar ouderlijk huis. Dit weekend zal ze doorbrengen bij haar ouders in De Tippe.Mina heeft een bedrag van 34 stuivers bij zich, om aan haar vader en moeder te geven. Ter hoogte van een veenplas ontmoet ze Remmelt van der Hulst. Ze kent Remmelt die knecht was bij Willem Pasop op Linde, waar zij als dienstmeid werkte. Remmelt is verliefd op Mina, maar zij beantwoordt zijn liefde niet.Nu ze Remmert op de heide nabij het Zwarte Gat ontmoet is deze weer eens werkeloos en heeft zich bezopen. Hij vraagt Mina om geld. Wanneer ze weigert, steekt hij haar met een mes in de hals.Vader en moeder Koes wachten die zondag vergeefs op hun dochter.De volgende morgen wordt het lijk van Mina Koes gevonden.

Een theaterstuk ter plekke! Het was de bedoeling dat In de zomer van 2020 in dit natuurgebied een theaterstuk in de vorm van een openlucht-voorstelling zou worden opgevoerd. Het Coronavirus en alle beperkende maatregelen daardoor maken het ons onmogelijk dit 2020 te realiseren. Nu moet het er echt van komen. Op naar 18 augustus 2022.Het Zwarte Gat ligt nabij de plek waar 141 jaar geleden de moord op Mina Koes werd gepleegd.Het publiek neemt plaats op een tribune, die uitzicht biedt op een speelvlak met de veenplas Het Zwarte Gat als achtergrond. De veenplas vormt tegelijkertijd het decor en een betekenisvol element in de voorstelling.De voorstelling begint steeds vóór het invallen van de schemering. Het geleidelijk donker worden maakt deel uit van sfeer en inhoud van de voorstelling.

Kijk voor speeldata en meer info op: http://www.minakoes.nl/ 

Expositie: een expositie van 18 schilderijen en even zoveel gedichten gebaseerd op de moord op Mina Koes.  Tot eind mei te bezichtigen in het Dorpshuis Linde en daarna in de Boerhoorn te Zuidwolde. Het boekje is hier ook te koop.