Herstart culturele lessen

Gepubliceerd op 17 april 2023 om 14:35

Vanaf maandag 17 april worden er weer lessen in muziek, dans en theater aangeboden in verschillende locaties in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.

De voormalige docenten van het failliete Scala Centrum voor de Kunsten en beide gemeenten zijn hier ontzettend blij mee.

De afgelopen weken is er door wethouders en ambtenaren van beide gemeenten en de docenten hard gewerkt aan een noodplan om zo snel mogelijk de lessen voor de huidige en toekomstige leerlingen weer op te pakken. De gemeenteraden van beide gemeenten hadden de cultuurwethouders daartoe dringend opgeroepen. Het uitgangspunt van beide raden was dat het cultuuraanbod voor de inwoners van beide gemeenten niet verloren gaat en de huidige leerlingen niet de dupe mogen worden van het plotseling failliet gaan van Scala.

 

Locaties

De vlag kan nu dus uit. Mede dankzij de bereidwillige medewerking van het Alfa-college in Hoogeveen en Theater De Tamboer is er snel nieuwe lesruimte gevonden, die tijdelijk gebruikt kan worden om de lessen te geven. Dat was nodig omdat het huidige gebouw en het instrumentarium van Scala aan de Markt in Hoogeveen grotendeels onder curatele ligt.
Carlijn Molewater, regiodirecteur Alfa-college: “We kregen de vraag van wethouder Mark Tuit of we wellicht een helpende hand konden bieden. Dat is gelukt. Er zijn aanpassingen gedaan aan de lesroosters. Ons regulier onderwijs heeft er geen hinder van, veel lessen vinden in de avonduren plaats. Ik ben blij dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de voortzetting van het lesaanbod van Scala.”
De docenten hebben voor de komende weken ander instrumentarium geregeld om hun lessen te kunnen geven.
Deze week krijgen alle leerlingen die al les hadden bij Scala bericht en kunnen ze vanaf maandag weer terecht bij hun docenten.

KunstenKorf
De docenten van voormalig Scala hebben zich inmiddels verenigd in een collectief onder de naam KunstenKorf. Korf is een verwijzing naar de bijenkorf in het wapen van Hoogeveen. Daarnaast is er inmiddels voor de theater- en musicallessen een nieuwe stichting opgericht, Muziek- Musical- en Theaterproducties Hoogeveen (MMT-producties).

Toekomst

Op dit moment loopt er een onderzoek door Blue Yard. Zij onderzoeken wat toekomstbestendige vorm en businessmodel is voor een aanbieder van vrije tijds- en amateurkunst voor de betrokken gemeenten. Hiervoor zijn ze in gesprek met meerdere partijen en daar is Kunstenkorf een van.

 

“We hebben er alle vertrouwen in dat we de leerlingen weer een fijne en leerzame tijd kunnen bezorgen en kijken ernaar uit om onze passie voor kunst en cultuur weer te kunnen delen”,adus zangdocente Linda Molenkamp van het docentencollectief

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe lesaanbod en inschrijvingen kunt u terecht op de websites:

www.kunstenkorf.nl en www.mmtproductieshoogeveen.nl