De eerste 60 deelnemers gaan van start met de training ‘De Wolden kiest voor Talent’

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 22:06

Fotograaf: Ben Kuipers

Het was een gezellige drukte in het gemeentehuis van Zuidwolde toen deze ochtend ruim 60 mensen zich verzamelden voor de startdag van de training ‘De Wolden kiest voor Talent’.

De training is gericht op het herkennen en ontwikkelen van de unieke talenten van kinderen en jongeren. Het herkennen en benoemen van talenten zorgt voor een positiever zelfbeeld en voor verhoogde veerkracht en weerbaarheid. Na deze startdag worden de deelnemers in groepen van zo’n 20 personen verder getraind.

 

Talent herkennen cruciaal

Ieder mens, jong of oud, bezit unieke sterke punten. Gebruik maken van deze talenten is de sleutel tot meer energie, veerkracht en geluk. Het draait niet om uitblinken in een bepaald schoolvak, maar om activiteiten die vreugde en voldoening schenken. Met deze methode ontwikkelen kinderen veerkracht en zelfvertrouwen. De nadruk komt immers te liggen op wat het kind wél kan. Dit helpt kinderen en jongeren, eigenlijk iedereen, om zichzelf beter te leren kennen. De benadering van talentontwikkeling die in de training wordt gepresenteerd is geen rigide methode, maar kan overal naadloos worden geïntegreerd.

 

Gemeente De Wolden kiest voor talent

In september 2023 werd deze visie op talent in De Wolden geïntroduceerd middels de lezing van Luk Dewulf; pedagoog, talentfluisteraar en auteur van diverse boeken over talent en expert in het inspireren en motiveren van mensen om op een talentgerichte manier naar kinderen te kijken.

Na deze lezing werd er zo enthousiast ingeschreven op de training dat er nu in plaats van de beoogde 2 groepen, 3 groepen getraind gaan worden.

Het is een gemêleerd gezelschap; leerkrachten, kinderopvangmedewerkers, schooldirecteuren, intern begeleiders, schoolmaatschappelijk werkers, jongerenwerkers, paardencoaches, ambulant begeleiders, kindercoaches, opbouwwerkers, kunstenaars, kunstdocenten, cultuurcoaches, een sportfunctionaris, een kapster, een allround coach, Talentenjagers en nog meer...

Na het openingswoord door wethouder cultuur Albert Haar en wethouder onderwijs Mark Turskma nam Luk Dewulf de groep mee in al die verschillende talenten. ’s Middags nam Els Pronk, van ‘Blij met mij! Kindertraining’ het stokje over. De overige trainingsdagen worden verzorgd door Nienke Bouwman van de IJsselgroep.

 

Olievlek

De training is gestart op 31 januari, achter de schermen wordt er al hard gewerkt aan een vervolg. Het streven is dat er een zich uitbreidende olievlek zal ontstaan. Uiteindelijk zal ieder kind in De Wolden op deze kindvriendelijke, talentgerichte manier benaderd worden; thuis, op school, op de sportclub, bij de muziekvereniging etc. Want: De Wolden kiest voor talent!