Martha Veldthuis werkt aan melkbus van drie meter hoog. Kunstwerk komt op plein voor Wolderhuus en moet ontmoetingsplek van Zuidwolde worden

Gepubliceerd op 12 maart 2024 om 09:54

Martha Veldthuis werkt momenteel aan een melkbus van bijna drie meter hoog. De kunstenaar uit Ruinerwold heeft deze week het schetsontwerp van haar kunstwerk gepresenteerd dat dit jaar een prominente plek krijgt. De melkbus moet een ontmoetingsplek worden voor zowel de gebruikers van het Wolderhuus voor sport en cultuur als de inwoners van Zuidwolde.

De onthulling van het kunstwerk staat gepland voor juni, tijdens de feestelijke opening van het Wolderhuus. Het kunstwerk, dat nog een naam moet krijgen, slaat een symbolische brug tussen het verleden en het heden van gemeente De Wolden en haar bewoners.

Met het beeld verwijst de kunstenaar naar de toekomst van de agrariërs en de jeugd in de gemeente. Het is daarbij een duidelijke knipoog naar het verleden van de locatie.

„Ik ben zeer vereerd om als lokale kunstenaar dit kunstwerk te mogen creëren. Het werk is een melkbus met vensters van roestvaststaal. De ramen bestaan uit veiligheidsglas. De melkbus wordt in De Wolden nog vaak gebruikt. Als ideeënbus en natuurlijk tijdens het carbidschieten. In het midden van de melkbus staat straks een jongere van keramiek die de ballen in de lucht houdt. Ik wil die ballen ook met jongeren maken”, zegt Martha Veldthuis.

Verbinding

De ruimte voor het Wolderhuus is een functioneel plein, ontworpen met oog voor de omgeving en haar gebruikers. Het kunstwerk van Veldthuis moet de levendige sfeer op het plein versterken en kan dienen als ontmoetingsplek. Met de verwachte oplevering in juni kijkt de kunstenaar uit naar de reacties van inwoners en bezoekers van Zuidwolde.

Het kunstwerk is immers niet alleen een visuele toevoeging op het plein, maar is straks ook een plek voor verbinding. De komende maanden werkt Veldthuis aan de realisering van het kunstwerk, de plaatsing en de feestelijke oplevering.

 

Bron: Dagblad van het Noorden/Woldercourant

 

Martha Veldthuis uit Ruinerwold. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het schetsontwerp van het kunstwerk dat bijna drie meter hoog moet worden. Foto: Martha Veldthuis