Interactieve Rondleiding Ogterop

Gepubliceerd op 27 oktober 2022 om 13:50

Onder het motto jong geleerd, oud gedaan wil Ogterop kinderen kennis laten maken met theater.

Immers kunst- en cultuureducatie is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling en creativiteit van kinderen. Door cultuureducatie ontwikkelen kinderen talenten, leren ze te reflecteren en worden ze gestimuleerd om andere ‘talen te
spreken’, want met muziek of dans kun je je immers ook uitdrukken. Kunst zorgt ook voor historisch besef en daagt leerlingen uit om een creatieve, onderzoekende houding aan te nemen.


Interactieve rondleiding
Het bezoeken van een voorstelling is een manier van cultuureducatie en is dikwijls al een hele ervaring op zich. Maar spreekt het niet net zo tot de verbeelding om eens een kijkje te nemen áchter de schermen, in de wondere wereld die theater heet? Ogterop is niet alleen de plek bij uitstek in Meppel om dat te doen. Het gebouw staat ook voor cultureel erfgoed. Tijdens een interactieve rondleiding bij Schouwburg Ogterop komen al deze aspecten aan bod. We gaan met de kinderen achter de schermen kijken, op plekken waar normaal gesproken alleen de artiesten komen: de kleedkamers, het zijtoneel… Maar ook ontdekken we de magie van het theater door te onderzoeken wat voor moois je allemaal met theaterlicht en -geluid kunt creëren. Verder gaan we op zoek naar gekke voorwerpen die in het theater gebruikt worden en die je nog nooit had gezien. En natuurlijk sluiten we af met de applaus-workshop.


De interactieve rondleiding wordt verzorgd door Linda Koezen-Zandbergen. Linda is al vele jaren in de culturele sector werkzaam. Door haar werk heeft ze met diverse dansen muziekgezelschappen rondgereisd en vele theaters gezien. Daarnaast heeft ze meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van kunsteducatie. Omdat Linda eerder ook in Ogterop heeft gewerkt, kent zij onze schouwburg op haar duimpje.


Lesmateriaal
Bij de interactieve rondleiding is lesmateriaal ontwikkeld dat bestaat uit:
- Achtergrondinformatie voor de leerkracht;
- Een voorbereidende les over het gebouw (cultureel erfgoed)
- Suggesties voor verwerkingsopdrachten in de klas

Dit educatieproject (lesmateriaal + rondleiding) heeft een samenhang met de leergebieden Kunstzinnige oriëntatie en Oriëntatie op jezelf en de wereld. De kinderen maken kennis met cultureel erfgoed en kunstzinnige disciplines buiten school (kerndoel 56).

Praktisch
Doelgroep: groep 5 & 6 (andere leerjaren in overleg ook mogelijk)
Duur: maximaal 1,5 uur (evt. aan te passen aan de wensen van de school)
Maximaal aantal deelnemers: één klas per keer (max. 30 leerlingen), minimaal één begeleider maar bij voorkeur twee. (ouders/begeleiders die helpen met het vervoer naar de schouwburg zijn van harte uitgenodigd om ook aan de rondleiding deel te nemen).
Periode: schooljaar 2022-2023, datum en tijdstip in overleg.
Kosten: € 75,- per klas, incl. lesmateriaal
Voor meer informatie, of het aanvragen en plannen van de rondleiding kunt u contact opnemen met Fiona Geerts-Brink via (0522) 25 42 42 of info@schouwburgogterop.nl.


Graag tot Ogterop!