Canon van Zuidwolde

Gepubliceerd op 7 april 2025 om 11:51

Zuidwolde mag flink wat kaarsjes uitblazen, want het dorp bestaat 750 jaar. Om het te vieren worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Ook komt er een canon met de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van het dorp.

In museum De Wemme in Zuidwolde tovert rondleider Arie-Leen van Schoonhoven een groot scherm tevoorschijn. Op het beeld is een soort digitale tijdlijn te zien met dingen die iets hebben betekent voor het dorp.

"De canon die straks voor iedereen te zien is", vertelt Van Schoonhoven trots. "We starten bij de prehistorie en eindigen met hoe Zuidwolde op ging in gemeente De Wolden. Daartussen zitten allemaal verschillende interessante dingen."

En die tijdlijn van het dorp is straks niet alleen op het internet te zien. Bij museum De Wemme wijden ze er een expositie aan. Van Schoonhoven duikt een kamer in waar nog hard wordt geklust aan een soort vierkante cabine. "Een tijdcapsule", zegt hij.

Hij opent twee deuren, stapt de cabine binnen en sluit de deuren weer. Vervolgens wijst hij naar drie muren, waar televisies komen. "Een aantal dingen uit de canon worden hier dan getoond."

Het is de bedoeling dat je dan helemaal opgaat in die tijd, alsof je er zelf bij bent. "Zo kun je een kijkje nemen bij de Bosscher beschuitfabriek of melkfabriek De Eendracht een eeuw geleden."

Bert Steenbergen van de Oudheidkamer Zuidwolde hielp mee bij het maken van de canon. Hoe je tot zoiets komt? "Je zoekt naar 15 of 20 dingen die echt iets hebben betekent voor het dorp. Daar gaat veel tijd in zitten."

En één periode, of beter gezegd één persoon kon niet ontbreken op de tijdlijn. Steenbergen schuifelt richting een bankje bij de vijver in het Faliebergbos. "Marius Tonckens", vertelt hij. "Dit bankje is naar hem vernoemd."

"Tonckens werd tijdens zijn afscheid in 1936 de beste Drentse burgemeester ooit genoemd", gaat Steenbergen verder. "36 jaar was hij burgemeester en hij deed veel goeds voor het dorp, zoals de aanleg van wegen en andere voorzieningen."

Na zijn dood bleef hij belangrijk voor Zuidwolde legt Steenbergen uit. "Hij had veel bezittingen, zoals grond en dergelijke. Alles kwam in een stichting terecht en de opbrengsten kwamen ten goede aan het volk. Elk jaar gaan er nog tienduizenden euro's vanuit het fonds naar goede doelen."

De canon en de expositie moeten er volgens de bedenkers voor zorgen dat volgende generaties het verhaal van Zuidwolde kennen. Maar de expositie wordt breder getrokken zegt Van Schoonhoven.

"In 750 jaar tijd is Zuidwolde flink veranderd, maar de wereld ook. We laten niet alleen de veranderingen in ons dorp zien, maar ook van de maatschappij. Hoe is kleding veranderd, of een bezoekje aan de tandarts. Het is heel breed."

Eind maart gaat de tentoonstelling in première, tot die tijd wordt er nog hard gewerkt. "Het is altijd stress, we hebben wat pech gehad, maar het moet af op 28 maart en daar gaan we voor."

Kijk hier voor de canon van Zuidwolde: https://www.canonvannederland.nl/nl/drenthe/zuidwolde 

 

Tekst: Wouter Westerveld RTV Drenthe