Meester in kunst - Huh, Klei inzetten bij taal?

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 13:20

Stel je voor... Er staat taal op het programma en jij komt de klas binnen met een grote bak klei.
"HUH?? Maar we gaan toch taal doen?"


Dit klinkt als het begin van een leuke les. Maar is het nuttig?
ZEKER!
Klei inzetten bij andere vakken heeft vele voordelen. Bijvoorbeeld:

Klei als concreet lesmateriaal
Of je het nou hebt over rekenen met breuken of het leren van nieuwe begrippen, met klei kun je abstracte lesstof een stuk concreter maken.
Door lesstof concreet te maken, kunnen kinderen zich een beter beeld vormen van dat wat ze moeten leren. En dat beeld kunnen ze beter onthouden dan wanneer je alleen met woorden iets uitlegt.

Verschillende leerstijlen bedienen
Voor kinderen die niet zo talig zijn kan het een verademing zijn, als ze lekker met de handen kunnen werken. Maar eigenlijk is het voor alle leerlingen prettig om klei in te zetten. Je kunt klei bijvoorbeeld gebruiken bij het herhalen van de lesstof. Door stof op een hele andere manier te herhalen, onthoud je het beter.

Het is leuk
Een belangrijk voordeel dat je niet moet moet onderschatten!
De inzet van klei bij andere vakken, zorgt ervoor dat de kinderen de les vaak als spel ervaren. De leerlingen zijn hierdoor niet alleen van binnenuit meer gemotiveerd om te leren, maar zijn ook meer betrokken bij de les en zullen de lesstof zo beter onthouden.

Maar.... hoe dan?
Misschien denk je nu wel: Allemaal leuk en aardig... Maar klei inzetten bij andere vakken, dat  is tocht veel te lastig..
Nee hoor, Het kan supereenvoudig. Bekijk deze video maar eens: https://meesterinkunst.nl/klei-en-taal-wf-cbav-607/?vgo_ee=1UIUJSijrq22C%2B3XWkWjKKfEd8iIrZMZHnKQqYyQdWo%3D 

Meer lesideeën en gratis download 9 tips voor meer creativiteit in de klas: https://meesterinkunst.nl/