Gratis 'Aan Tafel' in Museum De Wemme

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 16:25

Margaret Breukink verzorgt op zondagmiddag 16 april om 14.00 uur de lezing ‘Aan Tafel’, die over 5 eeuwen eten, drinken en tafelmanieren gaat.

Deze lezing, die in de koffiekamer van Museum De Wemme plaatsvindt, is gratis toegankelijk en duurt ongeveer een uur. Er is maar plaats voor 60 personen, daarom is aanmelding verplicht. Dat kan via info@dewemme.nl of tijdens de openingsuren per telefoon (0528 373332). De lezing is onderdeel van het Streekprogramma van Wiede Wold.

Margaret Breukink heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht.  Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen vertelt ze haar verhalen over eetgewoonten  in het verleden. Deze sluiten naadloos aan bij de expositie ‘Eet Smakelijk!?’, die over de geschiedenis van voeding gaat.

Aten we altijd al met mes en vork? Of van een bord? Mocht je eten op de grond gooien? Bestond een diner wel eens uit 20 gangen? Sinds wanneer dekken wij de tafel met het mes aan de rechterkant van het bord? Mag je met je handen eten of je bord schoonvegen met een stuk brood? En waar dient dat kommetje water voor? Gedragsregels rond eten en drinken zijn er al zolang mensen samen de maaltijd gebruiken. Dat het er vroeger heel anders aan toe ging dan wij nu gewend zijn, is duidelijk. Maar sommige van die gedragsregels gelden nog tot op de dag van vandaag.

Ook benieuwd hoe onze betovergrootouders en overgrootouders aan tafel zaten? Meld je aan en bezoek na afloop de tentoonstelling ‘Eet smakelijk!?’. Hiervoor moet wel entree betaald worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.