Streekprogramma Wiede Wold 2024: Leve(n) de Taal!

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 15:08

Bij de toekomst van het platteland hoort ook het dialect dat gesproken wordt in De Wolden. Maar wat is nou eigenlijk de toekomst van taal (Nederlands en Drents), en wat is het verschil in taalgebruik in de stad (straattaal) en op het platteland.

Taalkunst alweer?

Taalkunst is weer onderdeel van Grensloos Kunst Verkennen 2024.

Weer?

In het verleden is dat drie keer eerder gebeurd en ook nu is het gelukt om kunstenaars aan te trekken die op een bijzondere manier Taal onder de aandacht zullen brengen.

In het kader van het Streekprogramma van Wiede Wold verkent Grensloos Kunst Verkennen (GKV) samen met het Netwerk Land van de Reest de toekomst van (streek)taal.

 

Mag ik een zin van u lenen?

Tijdens het eerste weekend van de kunstroute GKV, donderdag 16 tot en met maandag 20 mei, zal beeldend vormgever Chantal van Heeswijk in een tent voor de Wieker Meule een (streek)woordenwinkel beheren en met vergankelijke eco-graffiti woorden die aangeleverd zijn door bezoekers, op de zwarte planken van de molen schrijven.

Chantal van Heeswijk (1974) maakt naast haar vrije werk – teksten, illustratie, keramiekwerk, ijsobjecten, voorstellingen met spoken word, workshops en lezingen Expand your brain. Taal, letters en woorden zijn vaste onderdelen van haar werk. Als dyslecticus is dat opmerkelijk.

 

Lekkere kunst

Tijdens het tweede GKV-weekend, op zaterdag 25 en zondag 26 mei, én tijdens het derde weekend, op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni, zullen dichter Mischa van Huijstee en kunstschilder Marijke van Es woorden of zinnen lenen van bezoekers en daar gezamenlijk kleine kunstwerkjes mee maken.

Mischa tikt een gedichtje op zijn typemachine. Marijke plakt de tekst op een schilderdoek en geeft het geheel kleur.

Hun sneldichtschilderijtjes ondertekenen ze met MIAM. Het zijn de eerste twee letters van hun namen. MIAM klinkt een beetje als MJAM. Dat staat voor lekkere kunst. De meeste MIAMMEN zijn gemaakt in minder dan 15 minuten. Dat levert geen gelikte kunst op. Zij proberen een kortstondige ontmoeting met het publiek zo treffend mogelijk neer te zetten. Spontaniteit is de charme van een MIAM.

Tijdens de eerste twee weekenden zal er in de Taaltent voor de Wieker Meule ook een Woordenschatkist klaar staan om Mischa en Marijke te inspireren voor een groter kunstwerk, dat tijdens het tweede en derde weekend van Grensloos Kunst Verkennen in de tent te zien zal zijn.

 

Haikuwedstrijd

Er is tijdens de kunstroute verder een haikuwedstrijd. De bezoeker wordt uitgedaagd om een haiku te maken die geïnspireerd is op een van de kunstwerken bij GKV. Elk weekend worden de meest verrassende haiku’s geplaatst op de social media en na afloop van de kunstroute kiest een jury de winnende haiku. Over de prijs voor de winnaar wordt nog nagedacht, maar het staat vast dat het iets met taal te maken zal hebben!

GKV

Grensloos Kunst Verkennen is een route langs beeldende kunst in de dorpen de Wijk (Drenthe) en IJhorst (Overijssel) en langs het landschap van het grensriviertje de Reest. De route is 8 kilometer lang en heel geschikt om wandelend of fietsend af te leggen.

Tijdens de 13e editie van de kunstroute kan de bezoeker genieten van het werk van ruim twintig internationaal, landelijk en regionaal bekende kunstenaars. Hun werk is te zien op binnen- en buitenlocaties in en om de dorpen de Wijk en IJhorst én in het tussenliggende Reestdal. De kunstenaars vertegenwoordigen een grote diversiteit aan disciplines en materiaalgebruik, terwijl er ook locatiespecifiek werk is gemaakt in en voor het landschap.

Grensloos Kunst Verkennen is geopend van 16 mei tot en met 2 juni 2024, iedere donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur, met een extra openingsdag op maandag 20 mei, tweede Pinksterdag. Voor meer informatie verwijzen we u naar de website www.grenslooskunstverkennen.nl.

Leve(n)de taal!

Het Netwerk Land van de Reest is een vereniging, opgericht in 2013 als onderdeel van Vrouwen van Nu en sinds 2019 als zelfstandige vereniging opererend. Het doel van het Netwerk is vrouwen een inspirerende ontmoetingsplaats bieden, gelegenheid tot onderling contact en een mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling.

Leden van het Netwerk zijn de initiatiefnemers van Leve(n)de taal! en zij organiseren dit taalkunstproject samen met leden van GKV.

Datum: 16 mei t/m 2 juni elke donderdag t/m zondag + extra op maandag 20 mei, tweede Pinksterdag
Tijdstip: Van 11.00 – 17.00
Startpunt 1: Atlas Sportcafé, H. Tillemaweg 63b, de Wijk
Startpunt 2: 
KroKo MultiPunt, Heerenweg 42, IJhorst
Entree: € 7,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.