Viva la Musica Zomerconcert

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 13:31

Twee Jubileum zomerconcerten Koorschool Viva la Musica in Blijdestein
Van kinderliedjes tot blues. 

Op zondagmiddag 7 juli zijn er twee zomerconcerten door de koren van koorschool Viva La Musica  in de Hervormde kerk Blijdestein in Ruinerwold.

In het eerste concert, dat om 14.30 uur start, zingen de koren van alle kinderen, van 6 tot 24 jaar.

In het tweede concert, om 17.00,  geven de jonge mensen van 12 tot 24 jaar van de jeugdkoren en het ensemble hun eigen concert. Iedereen is welkom om dit zangfestijn bij te wonen en te genieten van alle mooie kinder-  en jonge vrouwenstemmen.

De jongsten zitten niet stil
De jongste groep zingt Nederlandse kinderliedjes waarin van alles langs komt: een krokodil, een koningin, een zeemanskind, een spoken-familie en een spreeuw. Veel liedjes worden begeleid met gebaren en spelletjes. Bij de koorschool Viva la Musica worden namelijk aan het zingen zo veel mogelijk bewegingen gekoppeld. Dat is nog niet zo makkelijk en dat gaan de toehoorders ook ervaren als ze worden uitgenodigd om mee te doen. En ook op deze jonge leeftijd zijn er veel korte solo`s, waarmee de kinderen niet alleen hun zangtalent maar ook hun moed en zelfvertrouwen tonen.

Grote uitdagingen
Het kinderkoor – jongens en meisjes uit groep 6, 7 en 8-  zingt in de Nederlandse en Engelse taal. Ze beginnen met een troostrijk lied van Händel waarin de genezende werking van de muziek wordt bezongen. Daarna klinken een bekend schots volkslied, een Noorse bruiloft, een slaapliedje voor een stekelvarkentje en een dramatisch verhaal over een groep schipbreukelingen, wat maar net goed afloopt. Ook bij het kinderkoor zijn weer indrukwekkende solo`s te beluisteren. Ook met deze groep mag het publiek een vrolijke canon meezingen.

Van Afrika naar Finland

Het jeugdkoor laat in de meerstemmige liederen horen hoe de kunst van het a-capella zingen grote hoogten kan bereiken. In veel verschillende samenstellingen zingen het jeugdkoor en ensemble muziek van Willem Andriessen, een Afrikaans volkslied, een Nederlands volkslied waarbij de dames een huwelijkspartner zoeken en een weemoedig Iers afscheidslied. Ook hier worden de gevaren van de zee bezongen in het Finse Sea danger.

Na dit concert is er voor alle koorleden en toehoorders een  kleine verrassing waarmee we ons 35 jarig bestaan van de Koorschool willen vieren. We zijn erg blij met deze mijlpaal!

2e concert: Jeugdkoren en ensemble, eerste prijs cum Laude!  17:00
In het tweede concert krijgt de jeugd van 12 tot 24 jaar de gelegenheid om te laten horen met welke stukken ze met beide groepen, het jeugdkoor en het ensemble, een eerste prijs cum laude hebben gewonnen bij het toonaangevende Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. De grote verscheidenheid in talen en stijlen waarin wordt gezongen is kenmerkend en ook een van de redenen van de grote waardering van de juryleden in België. Natuurlijk zijn er Engelse liederen van onder andere Purcell en een aantal liederen in Latijn: het weinig bekende maar prachtige Ave Maria van Willem Andriessen hoort daarbij. Maar daarnaast klinkt er een stoer Hongaars mannenlied, een lieflijk Zweeds volkslied, een weemoedig Fins lied en een doorzichtig Duits lied, wat eigenlijk een IJslands volkslied is. Met het Franse lied van Ibert gaan we de markt op om dennenappels te verkopen en een Fins lied verbeeldt levendig de gevaren van de zee.  Kortom een overvloed aan verrukkelijke melodieën en prachtige liedjes. Er zijn solo`s in alle gelederen van de koren.

 

Reserveren niet nodig
Beide concerten duren ongeveer 60 minuten. Er is geen pauze. Het concert is voor kinderen vanaf 5 jaar. De toegang bedraagt  € 10,- voor één concert, 15 euro voor twee concerten en  € 3,- voor kinderen. Reserveren is niet nodig.

Over Viva la Musica
Viva la Musica is een zang- en kooropleiding voor kinderen en jeugd van 6 tot en met 24 jaar in Drenthe en Overijssel.  De koorschool is een stichting met een bestuur, docenten en vrijwilligers en bestaat momenteel uit ruim 60 leerlingen. Er zijn lesplaatsen in Meppel en Zuidwolde en Zwolle. De artistieke leiding is sinds 2007 in handen van Ceciel van der Zee. De koorschool werd in 1989 opgericht. Meer informatie is te vinden op www.koorschoolvivalamusica.nl