Groep jongeren creatief in tropische omstandigheden: muurschildering op sporthal van Ruinen moet voetballers inspireren

Gepubliceerd op 1 september 2022 om 11:39

De verf droogde woensdag bijna onder de kwast en het was afzien in de tropische omstandigheden.

De voetballers die straks op het kunstgrasveld van de vv Ruinen spelen, kijken dan in ieder geval niet meer tegen een kale lelijke muur van de sporthal aan. Tegen de twintig jongeren hielpen mee met het beschilderen van acht panelen.

Het is een project van Young De Wolden, dat van jongeren te horen had gekregen dat ze graag iets creatiefs wilden doen tijdens het Zomerprogramma. „Jongeren denken gelukkig ook mee”, weet Jojanne van Elderen, die als jongerenwerker actief is in De Wolden en de hele zomer al druk is met het zomerprogramma. „Jongeren wilden wel schilderen. Nou, dan denk ik direct aan Vera Vos.”

De inwoonster van de Wijk kreeg vorig jaar vooral bekendheid door het project Passie op het Platteland en wordt sindsdien steeds meer ingehuurd voor projecten waar creativiteit én een kwast bij komen kijken. Zo was ze al actief op festivals als de Zwarte Cross, Mañana Mañana en Hongerige Wolf en is ze druk met ‘De Vlaggenhijsers’ in de eigen provincie. Woensdag instrueerde ze samen met Jojanne al die enthousiaste jongeren uit meerdere dorpen in De Wolden.

Duurzaamheid

De achterkant van sporthal De Marse was de beste optie om een muurschildering te maken. Niet rechtstreeks op de bakstenen, maar op acht witte panelen. „Ik heb met Susan Westert en Madelief Visser een basis getekend, de jeugd kon daar vrijelijk op voortborduren. Op een festival blijft het vooral bij inkleuren, maar hier zeker niet”, legt Vera uit. Natuurlijk komen thema’s als voetbal en de Mariakerk voorbij, maar ook duurzaamheidsonderwerpen als zon, wind en recyclen werden door jeugdige schilders ingebracht. „Een van de jongeren zei dat er altijd een bepaalde kat rondloopt in Ruinen, dus die is er ook in geschilderd”, lacht Vera. Een ander kwam met het idee om een judopak in te passen, mooie link naar de sport.

Het was eerst wel even lastig om jongeren enthousiast te krijgen. Aanmelden na een oproep via social media leverde een beperkt aantal reacties op. „Als je ze rechtsreeks aanspreekt, komen ze wel. Er zijn er ook een paar aan komen waaien, maar die gingen ’s middags weer weg om te zwemmen. Vanavond komen nog wat oudere jongeren schilderen”, weet Jojanne. Wat ook meespeelt: veel jeugd is druk met de dorpsfeesten van deze week in Ruinen en de Wijk.

Suikerspinboom

Vera Vos zorgt voor de schildersbenodigdheden, heeft zelf een immense voorraad verf. „Van hier tot Tokio”, lacht ze. „Ik heb voor deze klus naar kleuren gekeken die matchen met de sporthal en de omgeving: terracotta en groen bijvoorbeeld. De schilderende jeugd mag in dat landschap verder improviseren, zoals Anouk Schuur uit Zuidwolde. De 16-jarige creatieveling was er direct om tien uur al en vertrok pas laat in de middag op haar e-Bike. „Ik zag wat losse boompjes en heb daar een suikerspinboom tussen gezet, roze natuurlijk”, zegt de Zuidwoldigse. „Ik ben thuis ook altijd druk met tekenen en dit leek me een leuk project. Het is mooi om met andere jongeren creatief bezig te zijn en ook eigen inbreng te kunnen hebben.”

Dat sociale aspect is voor Jojanne van Elderen ook belangrijk. „Dit is een laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te gaan, veel jongere kennen elkaar niet eens”, weet de jongerenwerkster. Vera knikt: „Zijn twee meiden al een tijd met elkaar aan het praten, zegt de een: hoe heet jij eigenlijk?”

Het ligt in de planning om de acht panelen volgende week op te hangen, zodat het sportpark wat meer kleur heeft. Uiteraard komt er een speciale laklaag overheen, zodat de kunst langer goed blijft en niet door weersinvloeden vervaagt. Er is op de muur trouwens nog ruimte voor acht volgende panelen.

 

Jongeren uit De Wolden - op twee na allemaal meiden - beschilderen de panelen voor de achtermuur van sporthal De Marse in Ruinen. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens