De Wolden kiest voor talent

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 17:31

Op 27 september heeft De Wolden een dag vol talent en inspiratie ervaren, die bestond uit zowel een middag- als een avondprogramma.

De middag werd gekenmerkt door de inspiratiebijeenkomst "Bouwen aan Talent" van de Cultuur Carrousel De Wolden, die speciaal gericht was op het onderwijs. De avond bracht de cultuurbrengers samen voor de uitreiking van de Culturele Prijs 2022.

"Bouwen aan Talent"

Deze middag stond geheel in het teken van "Talent in het onderwijs" en bood de aanwezigen de kans om zowel letterlijk als figuurlijk te ontdekken hoe talentontwikkeling centraal staat in deze opleiding en tijdens deze middag. De hoogtepunten van de middag waren de inspirerende gesprekken met Norma Beverlo en Eline Jonkeren, twee enthousiaste leerkrachten van 't Oelebröd, die de training van Luk Dewulf en Els Pronk hebben gevolgd en nu vol enthousiasme talentontwikkeling toepassen in hun eigen klaslokalen.  Luk Dewulf is een vooraanstaande pedagoog, talentfluisteraar en auteur van diverse boeken over talentontwikkeling. Hij is een expert in het inspireren van mensen om op een talentgerichte manier naar kinderen te kijken.

Culturele Prijs 2022

Tijdens de avond vierden we het talent in De Wolden met de uitreiking van de Culturele Prijs en de boeiende lezing van Luk Dewulf. De Culturele Prijs van De Wolden 2022 werd uitgereikt door wethouder Cultuur Albert Haar, die met trots opmerkte: "Wat een mooie nominaties. Trots op het talent van De Wolden. Het culturele leven is (na corona) weer mooi opgebloeid."

De vakjury bestond uit Hugo Galama, beeldend kunstenaar, Marjelle Barneveld, beeldend kunstenaar en kunstdocent, Arjen Frijlink, ontwerper en muzikant, Mike Cremers, lichtontwerper en Vera Vos, ontwerper. Zij hebben beoordeeld op kwaliteit, originaliteit en impact. 

De winnaars van de Culturele Prijs 2022 zijn:

Eerste prijs: Crisis Cross
De jury prees het evenement om diverse redenen, waaronder de grote doelgroep, de variatie in activiteiten, en de impact op zowel jongeren als de bredere gemeenschap. Ook werd er aandacht besteed aan duurzaamheid, met suggesties zoals het gebruik van accu's in plaats van aggregaten.

Tweede prijs: Art-to-go
De jury was onder de indruk van de combinatie van lokale professionele kunst en amateurkunst, de toegankelijkheid, het brede scala aan kunstwerken en prijsklassen, en het heldere concept. Spijtig genoeg was dit het laatste jaar van het evenement in 2023.

Gedeelde derde plaats: Boerendrokte EN Grensloos Kunst Verkennen
De jury roemde Grensloos Kunst Verkennen vanwege de professionele organisatie en kunstenaars van hoog niveau, alsook de mogelijkheid om jongeren actief bij het evenement te betrekken en hun creativiteit te stimuleren. Boerendrokte werd geprezen vanwege het grote aantal vrijwilligers, waaronder kinderen en figuranten, en het originele concept om de geschiedenis levendig te houden.

Helaas vielen hierdoor buiten de prijzen: (in willekeurige volgorde):

  • Ons Kindertheaterfestival
  • Wolder Woorden
  • White Stork Farmhouse
  • Brinkfestijn Ruinen
  • Bijzonder Klimaat

De Culturele Prijs 2022 was een viering van talent en creativiteit in De Wolden. We kijken uit naar nog meer inspirerende evenementen en initiatieven in de toekomst.