Stem nu voor de Culturele Prijs 2021!!!

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 21:40

Sinds 2018 wordt elk jaar de Culturele Prijs van De Wolden uitgereikt. 

De prijs is bedoeld als een blijvende stimulans voor de vele actieve inwoners, verenigingen en organisaties die cultuur in De Wolden vormgeven. De prijs wordt elk jaar afwisselend toegekend door een vakjury en het andere jaar door een publieksjury.

Dit jaar is het de beurt aan u; de publieksjury. Middels onderstaande link kunt u uw stem uitbrengen. Ook vindt u hieronder meer informatie over de genomineerden in alfabetische volgorde.

Spelregels:

  • 1x stemmen
  • Niet op het eigen initiatief stemmen
  • U kunt stemmen t/m 29 mei, op 30 mei wordt de Culturele Prijs 2021 tijdens de ambassadeursbijeenkomst cultuur door de wethouder uitgereikt 

Ria Westerhuis - winnaar Culturele Prijs 2020

Art-To-Go Ruinen

Art-To-Go Ruinen is een tijdelijke pop-up expositie. Opgestart 4 jaar geleden, door een paar enthousiaste kunstliefhebbers uit Ruinen, die vonden dat er wel wat meer aandacht voor kunst mocht zijn. Art-To-Go Ruinen was daarmee een feit.

De eerste editie was in het voormalige gemeentehuis van Ruinen, die op dat moment al tijden leeg stond.

Art-To-Go Ruinen biedt een podium aan kunstenaars uit de regio, met als doel kunst toegankelijk te maken. We laten een grote diversiteit aan kunst zien. Bij iedere editie worden er ongeveer 30 verschillende kunstenaars uitgenodigd. De kunstenaars suppoosten tijdens de expositie zodat er ook onderling verbinding ontstaat en de kunstenaars, bezoekers kunnen vertellen over hun kunst.

We willen laagdrempelig zijn, daarom is de entree ook gratis, zodat iedereen een kijkje kan komen nemen.

De 4e editie van Art-To-Go Ruinen is van 17 juli-28 aug van vrij-zon van 13:00-17:00

Jubileumconcert Muziekvereniging Woudklank

Flexibel Woudklank beloond met goedgevulde sporthal

Improviseren moesten wij. Op de late vrijdagavond voor het concert van zaterdagavond 13 november 2021 moest de organisatie, door de aangescherpte coronamaatregelen, in allerijl het programma vier uur vervroegen naar de zaterdagmiddag.

Het leek het publiek niet te deren. In een goed gevulde zaal in de sporthal traden na een officiële opening door wethouder Hilda Mulder alle orkesten en slagwerkgroepen van muziekvereniging Woudklank op.

Muziekvereniging Woudklank bestaat 50 jaar en dat vieren wij een heel jaar lang. Het thema van ons jubileumconcert was Oud & Nieuw, wat sloeg op de dirigentenwisseling van beide orkesten, onze verjaardag, laatste keer spelen in de oude sporthal. Wij speelden het oude dak eraf en het concert was compleet met oliebollen en vuurwerk. Wat een geweldige middag en zoals onze voorzitter ook benoemde: “Een vereniging om trots op te zijn.”

Ons jubileumjaar loopt nog tot en met november 2022. We hebben leuke activiteiten op de planning staan, waaronder een reünie met concert, een uitwisseling met andere slagwerkgroep, een uitwisseling met andere jeugdorkesten, een muzikaal ommetje, oktober kindermaand en we sluiten ons jubileumjaar af met een feestelijk winterconcert in november.

Woudklank: Met plezier muziek maken!

Dat is waar wij voor staan.

Stem je op ons?

Meer over Woudklank is te vinden op onze nieuwe website www.woudklank.nl. Of volg ons op Facebook of Instagram.

Passie op het platteland

Vormgever Vera Vos (23, De Wijk) is de initiatiefneemster van het project Passie op het Platteland dat vanaf mei 2021 van start ging. ‘Passie op het platteland'  ‘een artistiek- en maatschappelijk samenwerkingsproject dóór en vóór jongeren op het Drentse platteland. 

Vera toerde samen met filmmaker Manon Hessels (Oosteinde) en jongerenwerkers Jojanne & Mascha tegen de zomer van 2021 in een knalgele oldtimerbus door de plattelandsgemeente De Wolden op zoek naar leeftijdsgenoten/jongeren. Er wordt namelijk verondersteld dat jongeren veelal wegtrekken en dat er niets te beleven valt, maar niets is minder waar. 

Er gebeurt hier van alles! Je moet het alleen wat meer opzoeken en dat is precies wat ze gingen doen. De Wolden is een uitgestrekte plattelandsgemeente, waar jongeren soms ver van elkaar vandaan wonen. Vera & Manon gingen vanaf mei op zoek naar leeftijdsgenoten op het platteland om hun verhalen, meningen, passies in beeld te brengen. 

“Wat is hun relatie met het platteland? En hoe staat hun grote passie in verbinding met het wonen op het platteland?”

De verhalen die ze ophaalden deelden ze op hun social media kanaal & website, zodat jongeren hopelijk elkaar ook inspireren, motiveren en aanzetten om gewoon hun passie op het platteland te volgen. 

https://www.passieophetplatteland.nu/ 

Voorstelling 'Schrijven aan een dode?'

Op 4 mei 2021 zou, in samenwerking met Theater na de Dam, Schrijven aan een dode? gespeeld worden in Theaterschuur Linde. Daarmee wilde Theatergroep Oostzijde de inwoners van De Wolden de gelegenheid geven om langer bij de Dodenherdenking stil te staan. Door de coronabeperkingen kon de voorstelling helaas niet doorgaan. Maar op 3 en 4 september ging deze alsnog in première; het stuk in de Theaterschuur van Marga Kool en Jan Veenstra trok voor twee keer een volle zaal.

Ook september is een gedenktijd, want in 1939 werden er in die maand 280.000 militairen opgeroepen voor de mobilisatie; uit bijna elk vijfde huis in Nederland kwam een soldaat gelopen. Velen van hen kwamen niet meer thuis, er raakten duizenden gewond en heel wat soldaten keerden met een stoornis (PTSS) huiswaarts.

Theatergroep Oostzijde bestaat uit Wendi Koster (concept en spel), Janne IJmker (tekst, concept en spel) en Richard Jansen (muziek en techniek).
Janne en Wendi namen als basis voor het verhaal de geschiedenis van hun oma (Engeltien in de voorstelling) die het flink te stellen had met hun opa (Egbert). Hij kwam mentaal beschadigd terug uit krijgsgevangenschap, na de gevechten in mei 1940 ter verdediging van ons land en vrijheid. 

Met deze eigen geschiedenis is het een intieme en persoonlijke voorstelling geworden. Tegelijkertijd gunde Theater Oostzijde zich ook de inbreng van fictieve elementen en gestileerde vormen waardoor de voorstelling het familieverhaal overstijgt. In de korte, niet-chronologische scènes speelt Janne de oudere en Wendi de jonge Engel.
Richard zocht er sfeervolle, passende muziek bij.

https://youtu.be/4a0QnytGc3g

Wagenspel “De wraak van Mina Koes”

Wat te doen als door Corona de grote openluchttheaterproductie in Zuidwolde “De moord bij het Zwarte Gat” over het tragisch lot van de dienstbode Mina Koes in 1881 in het donker bruine water dreigt te doen vallen, terwijl al duizenden kaarten in de voorverkoop waren afgenomen.

Geen paniek. Dan doe je gewoon een appel op de schrijver Jan Veenstra, de hofnar van de Drentse literatuur. En ziedaar, aan zijn creatieve geest ontsproot het wagenspel “De wraak van Mina Koes”. Niks geen onschuldig meisje, maar een pittige dame die haar mannetje stond en op eigen wijze haar  niet zachtzinnige wraak nam.

Dol, dwaas en verrassend volkstoneel op de boerenwagen onder regie van Rob van der Ree gebracht op 11 locaties in de gemeente De Wolden. Meer dan 2000 mensen op de been en het klaterend applaus bevestigde het succes.

Het wagenspel was de eerste kennismaking met de crew van het theaterspektakel “De moord bij het Zwarte Gat”. Mensen uit De Wolden: dat belooft wat!

Zie www.minakoes.nl