De Anne Frank Krant 2024

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 11:15

De Anne Frank Krant is een lespakket van de Anne Frank Stichting, gemaakt voor leerlingen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Dit jaar staat het lespakket het teken van oorlogsdagboeken.

Anne was namelijk niet de enige die tijdens de oorlog een dagboek bijhield. In het lespakket is er aandacht voor bijzondere andere dagboeken. Ook wordt de link gelegd naar het nú. Want ook in deze tijd leggen kinderen veel vast, net als de jonge Ivanna uit Oekraïne die een videodagboek bijhoudt.

D-Day
Naast een krant voor elke leerling is er een ’extra’ bij het lespakket geheel gewijd aan D-Day – dit jaar 80 jaar geleden. Want wat weten leerlingen eigenlijk van de belangrijke gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar? Ze gaan met elkaar op onderzoek uit en maken samen een bijzondere tijdlijn voor in de klas, met belangrijke gebeurtenissen, foto’s en dagboekfragmenten.

De Anne Frank Krant is een jaarlijks terugkerend lespakket over Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. 

 

Het basispakket bestaat uit:

- De Anne Frank Krant: één voor elke leerling en een docentenhandleiding
- De extra: Van D-Day tot bevrijding. Leerlingen verdiepen zich via de extra in het laatste oorlogsjaar en maken samen een tijdlijn op basis van knipvellen vol historische foto’s, dagboekcitaten en gebeurtenissen. 
- Digitaal verdiepingsmateriaal via LessonUp. 

 

Wat komt er in de krant aan bod?

De Anne Frank Krant bestaat uit 16 pagina’s met verhalende teksten, historische beelden en bijbehorende opdrachten. Aan bod komen o.a.:

• Anne Frank: van dagboek tot Het Achterhuis.
• De belangrijkste oorlogsgebeurtenissen aan de hand van dagboekcitaten.
• Waarom sloten mensen zich aan bij Hitlers partij? 
• Een verhaal van kinderboekenschrijfster Anna Woltz.
• Een interview met Dieuwertje Blok over het dagboek van haar moeder.  
• Vastleggen, hoezo? Het belang van vastleggen nu. 

 

Bestel hier de Anne Frank Krant 2024.