Benefietconcert Viva la Musica

13 sep 2020

Van 15.00 uur en 16.30 uur

Plaats: Grote of Clemenskerk

Kerkstraat 16 Steenwijk

Koorschool Viva la Musica geeft benefietconcert voor kinderen in Nepal
Een ernstige vraag leidt toch tot een vrolijk dubbel concert door kinderen

Op zondagmiddag 13 september zijn er twee benefietconcerten  van de koren van de Koorschool Viva La Musica in de Grote of Clemenskerk van Steenwijk, kerkstraat 16. Het eerste concert start om 15.00 uur, het tweede concert om 16.30 uur. Beide concerten duren ongeveer een uur. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar kinderen in Nepal.

Stichting Diyo Nepal
Het jaarlijkse concert van Viva la Musica heeft dit keer een bijzonder doel. De kinderen zingen niet alleen vanwege het plezier maar ook om geld op te halen voor de kinderen in Nepal. Een oud-lid van de koorschool, Ilse Sapotka Benning uit Zuidwolde, woont in Kathmandu en heeft In Nederland 13 jaar geleden een organisatie opgericht, stichting Diyo Nepal, waarmee zij en haar man Shiva gezinnen en vooral kinderen helpt die in slechte leefomstandigheden zitten. Ilse en Shiva zijn de veldwerkers van de stichting en doen hun werk uit liefde voor de mensen in het land op vrijwillige basis. Behalve dat de stichting voor goed onderwijs zorgt, houdt men zich nu ook bezig met het verstrekken van voedsel, medicijnen en pakketten voor thuisonderwijs. Door de lockdown en de gevolgen van de coronamaatregelen komen heel veel gezinnen in grote problemen. Er is sprake van een voedseltekort. Een hongersnood is uitgebroken.

Serieus en vrolijk
De kinderen van koorschool  Viva la Musica kunnen er door te zingen aan bijdragen dat leeftijdgenootjes aan de andere kant van de wereld te eten krijgen. Dat is een heel serieuze aangelegenheid. Toch gaan de kinderen en jongelui plechtig en met plezier hun mooie en ook grappige liedjes zingen.

Uit het dagelijks leven
Het beginnerskoor, de jongste groep, zingt Nederlandse kinderliedjes over instrumenten, de kruidenier, de mosselman, een mug, opa bakkebaard, een vogel in een spreeuwennest, een trouwerij, de regen: kortom over de gewone dingen in het leven. Er zit ook een lastig klapspelletje bij. Dirigente Ceciel van der Zee probeert namelijk bij Viva zo veel mogelijk bewegingen te koppelen aan het zingen. En ook op deze jonge leeftijd zijn er veel korte solo`s, waarmee de kinderen niet alleen hun zangtalent maar ook hun moed tonen. Dit koor zingt alleen bij het eerste concert.

Stoere-mannen-liederen
Het kinderkoor – jongens en meisjes uit groep 6, 7 en 8-  zingt stoere Engelse en Franse liedjes over molenaars en al dan niet dronken zeemannen. Maar ook een gevoelig liefdeslied hoort er bij, waarbij de geliefde wordt vergeleken met een roos. Deze liedjes zijn voornamelijk tweestemmig, waarmee duidelijk te horen is wat de kinderen al ontwikkeld hebben in hun loopbaan bij Viva. Ook hier zijn weer indrukwekkende solo`s te beluisteren. Aan de piano zit Mannes Hofsink.

Een ontvoering naar de bodem van de rivier
Het jeugdkoor laat in de meerstemmige liederen horen hoe de kunst van het a-capella zingen grote hoogten kan bereiken. Maar in het lied van Der Wasserman van Schumann gaat het vooral de diepte in, een jongedame wordt meegevoerd naar een kristallen paleis op de bodem van de rivier door een knappe jongeman. Iets waar de koorschool met zijn jeugdkoor met al die mooie jonge dames natuurlijk altijd wat beducht voor is. Verder is er een bijzonder lied uit Noorwegen, geïnspireerd op de volksmuziek van de Samen.  En een sprankelend, spetterend, soms zes stemmig lied over kwetterende zangvogels.

Aanmelden
Vanwege de COVID-maatregelen is er een beperkt aantal zitplaatsen. Daardoor is het nodig dat iedereen die wil komen luisteren zich aanmeldt. Aanmelden kan via c.remmelts@ziggo.nl . Alle bezoekers wordt gevraagd te wachten voor de ingang. Zij worden één voor één persoonlijk naar een plaats in de kerk begeleid. De eerst aangekomenen zitten vooraan. Natuurlijk volgt de koorschool de aanwijzingen van het RIVM. De toegang voor het concert bedraagt € 12,- voor volwassenen en  € 3,- voor kinderen.

 

 

wat is dit?