Mina Koes

Op enige afstand van Zuidwolde ligt in het veenlandschap een donker haast zwart gekleurd ven, een veenplas, in een nog vrij oorspronkelijke natuurlijke omgeving.

Aan dit donkere water dankt het Zwarte Gat zijn naam. Thans een mooi stukje natuur dat onderhouden wordt door Het Drentse Landschap en waar een aantal grote grazers bijdragen aan het in stand houden hiervan.

Terug naar 1881

Op de zondag voor Pinksteren, 29 mei 1881, loopt de dan 31-jarige Mina Koes over een heidepad door het Schotter- en Linderveld, ze is op weg naar haar ouderlijk huis. Dit weekend zal ze doorbrengen bij haar ouders in De Tippe.

Mina heeft een bedrag van 34 stuivers bij zich, om aan haar vader en moeder te geven. Ter hoogte van een veenplas ontmoet ze Remmelt van der Hulst. Ze kent Remmelt die knecht was bij Willem Pasop op Linde, waar zij als dienstmeid werkte. Remmelt is verliefd op Mina, maar zij beantwoordt zijn liefde niet.

Nu ze Remmert op de heide nabij het Zwarte Gat ontmoet is deze weer eens werkeloos en heeft zich bezopen. Hij vraagt Mina om geld. Wanneer ze weigert, steekt hij haar met een mes in de hals.

Vader en moeder Koes wachten die zondag vergeefs op hun dochter. De volgende morgen wordt het lijk van Mina Koes gevonden.

 

Foto: RTV Drenthe

Foto: Henk Sieders