Het geheim van het Sultansmeer

Vlakbij Ruinerwold ligt een watertje, geliefd bij vissers, genaamd het Sultansmeer. Waar komt deze ietwat mysterieuze naam vandaan?

Hoe is het meer ontstaan?

Het meertje zelf is ontstaan in de laatste ijstijd, weet Luit Oldenbanning te vertellen. Hij is bestuurslid van de Stichting Historie van Ruinerwold. "Toen deze ijstijd zo'n 10.000 jaren geleden ten einde liep, ontstonden zogenoemde pingo's. Dat zijn heuvels boven een groeiende laag ijs. Door de druk van het ijs werd de laag grond opgestuwd, en het ijs kwam aan de oppervlakte."

"Na het ontdooien bleef er een meer over, omgeven door een ringwal. In de eeuwen daarna vond er veenvorming plaats. Weer veel later kwamen onze voorouders hier en trokken veen uit die pingo's."

Geschiedenis van het meertje

Aan de oostzijde van het Sultansmeer lag vroeger de Sultansberg. Oldenbanning: "Die is op last van de Duitsers afgegraven en naar elders vervoerd. Later stond er het gebouw van de Waterleidingmaatschappij Drenthe."

Zomers is het een rustige visplaats en 's winters kon men naar hartenlust schaatsen op het Sultansmeer. "Het ijs uit het meer werd vroeger gebruikt om de boter langer vers te houden. De zuivelfabriek Oosteinde bouwde er een ondergrondse koelcel. Een voorloper van de grote koelhuizen."

IJsbaan Sultansmeer

De ijsbaan van Ruinerwold was altijd op het Sultansmeer aan de Koekangerweg, maar om verschillende redenen is besloten om op Ruinerwold achter het dorpshuis Buddingehof een nieuwe ijsbaan te maken. Deze baan werd in januari 2001 geopend.

Oldenbanning: "Als er ijs in het Sultansmeer lag en het was dik genoeg dan werd er een ijsbaan uitgezet. De gemeente bepaalde bij welke ijsdikte er geschaatst mocht worden. Er was een kantine, ook wel ijstent genoemd. Hier werden warme chocolademelk, grokjes en verschillende soorten snoep verkocht door caféhouder Jan en vrouw Femmigje Reinders."

Later werd dit voortgezet door de familie Klok. "En in de jaren zestig was er Geert Buiten, hij had er een werkplaats om schaatsen te repareren. In 1940-1945 werd het gebruikt als radarpost door de Duitsers." Later is de ijstent nog bewoond geweest door een aantal gezinnen.

Waar komt de naam vandaan?

Waar de naam Sultansmeer vandaan komt is niet zeker. Oldebanning: "Er is wel een sage over geschreven door Havanha. Dat heet 'Het geheim van het Sultansmeer'."

Of dat verhaal waar is, daar valt over te discussiëren. Oordeel zelf en lees de sage hieronder.

Geschreven door Greetje Schouten

Bron: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169690/Het-mysterie-van-het-Sultansmeer-bij-Ruinerwold 

Sultansmeer
PDF – 5,4 MB 265 downloads